Recept za lenju pitu sa jabukama – jednostavan i brz kolač

Lenja pita sa jabukama je jedan od omiljenih srpskih kolača koji se ističe svojom jednostavnošću i brzom pripremom. Ovaj tradicionalni desert je idealan za početnike u kulinarstvu, jer zahteva minimalno vreme i trud.

Ovaj kolač je savršen izbor za one koji žele brzo i lako pripremiti ukusan desert. Sastojci potrebni za pripremu su jednostavni i lako dostupni, što čini ovaj recept još privlačnijim.

Sočan i ukusan fil od jabuka se savršeno slaže sa prhkim testom, čineći svaki zalogaj nezaboravnim. Naziv „lenja pita“ potiče od jednostavnosti pripreme, koja ne zahteva mnogo truda.

Ključni zaključci

  • Jednostavan i brz recept za domaći kolač.
  • Idealno za početnike u kulinarstvu.
  • Sočan fil od jabuka i prhko testo.
  • Minimalno vreme i trud za pripremu.
  • Jednostavni i lako dostupni sastojci.

Šta je lenja pita sa jabukama?

Lenja pita sa jabukama je tradicionalni srpski kolač koji se ističe svojom jednostavnošću i ukusom. To je desert koji se brzo priprema i savršen je za one trenutke kada želite nešto slatko, a nemate puno vremena.

Ovaj ukusni kolač sastoji se od dve kore od prhkog testa između kojih se nalazi bogat i kiselkast fil od jabuaka i cimeta. Takva struktura čini lenju pitu sa jabukama sočnom i osvežavajućom, a opet ne previše slatkom.

Prema receptu starom više od pola veka, lenja pita je idealan izbor za porodična okupljanja, poslepodnevne užine ili kao desert za goste.

Karakteristika Opis
Struktura Dve kore testa sa filom od jabuka između njih
Ukus Savršen balans slatkog i kiselkastog
Priprema Jednostavna i brza

Ukratko, lenja pita sa jabukama je savršen desert koji će zadovoljiti sve ukuse, a njegova jednostavnost pripreme čini ga pristupačnim svima.

Lenja pita recept – sastojci koje ćete koristiti

Da biste napravili lenju pitu sa jabukama, potrebno je pripremiti nekoliko jednostavnih sastojaka. Ova pita je idealan desert za one koji vole jednostavne recepte.

Sastojci za testo

Za testo ćete koristiti brašno, mleko, jaja, šećer i ulje. Ovi sastojci su osnova za svaki dobar kolač.

Sastojci za fil od jabuka

Za fil će vam biti potrebne 4-5 srednjih jabuka (ili 800 g rendanih jabuka), 2-3 kašike šećera (po ukusu), 1 kašičica cimeta u prahu, i 1 kašika brašna ili 2-3 kašike griza da se fil ne razliva. Kisele ili slatko-kisele sorte jabuka su najbolje za ovaj recept.

Cimet ima važnu ulogu u stvaranju karakterističnog ukusa pite. Dodavanjem brašna ili griza u fil, postiže se idealna konzistencija. Prema ličnom ukusu, možete prilagoditi slatkoću fila dodavanjem više ili manje šećerom. Neki ljudi vole dodati i druge sastojke kao što su grožđice ili orasi u fil kako bi mu dali dodatni ukus i teksturu.

Za više informacija o izboru pravih jabuka, možete posetiti ovaj sajt.

Sastojak Količina Napomena
Jabuke 4-5 srednjih Kisele ili slatko-kisele sorte
Šećer 2-3 kašike Po ukusu
Cimet 1 kašičica U prahu
Brašno ili griz 1 kašika ili 2-3 kašike Za stabilnost fila

sastojci za lenju pitu

Postupak pripreme lenje pite

Kako biste uspješno napravili lenju pitu, morate proći kroz nekoliko ključnih koraka. Priprema lenje pite sa jabukama uključuje pripremu testa, pripremu fila od jabuka, slaganje pite i pečenje.

Priprema testa

Prvo, potrebno je pripremiti testo. Razvijte jednu polovinu testa i stavite je u pleh (otprilike 20×30 cm) koji je prethodno obložen papirom za pečenje. Ovim postupkom olakšavate kasnije vađenje pite iz pleh.

Priprema fila od jabuka

Rasporedite fil od jabuka ravnomerno preko testa u plehu. Ovim korakom osiguravate da će pita imati dovoljno fila i da će biti ravnomerno raspoređen.

Slaganje i pečenje pite

Preko fila stavite drugu polovinu razvijenog testa i izbockajte viljuškom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35-40 minuta, dok lepo ne porumeni. Nakon pečenja, ostavite pitu da se ohladi, pa je pospite šećerom u prahu i isečite na kocke.

Korak Opis Vreme
Priprema testa Razvijanje testa i postavljanje u pleh 10 minuta
Priprema fila Rasporedivanje fila od jabuka preko testa 5 minuta
Pečenje Pečenje pite u zagrejanoj rerni 35-40 minuta

lenja pita sa jabukama

Zaključak

Ukusna i jednostavna lenja pita sa jabukama može se napraviti uz ovaj korak-po-korak vodič. Podelite testo na dva dela i ravnomerno rasporedite fil preko testa. Pospite šećerom u prahu za dodatni ukus. Ova pita se može čuvati na sobnoj temperaturi ili u frižideru.

Isprobajte ovaj recept i varirajte ga sa drugim voćem kao što su višnje ili kruške. Pečena lenja pita je savršena topla ili hladna, sa šlagom ili sladoledom. Sledi savete za savršenu pitu: hladno testo i pravilno pečenje.

FAQ

Kako se sprema testo za lenju pitu sa jabukama?

Testo se sprema tako što se u činiji pomešaju brašno, prašak za pecivo i šećer, a zatim se dodaje hladan margarin i jaje. Smjesa se miješa dok se ne dobije mrvičasta smjesa.

Koji su sastojci potrebni za fil od jabuka?

Za fil od jabuka potrebne su jabuke, šećer i vanilin šećer.

Kako se slaže lenja pita?

Testo se podeli na dva dela, a zatim se jedan deo testa stavi u pleh obložen papirom za pečenje. Preko testa se rasporedi fil od jabuka, a zatim se stavi drugi deo testa.

Koliko dugo se peče lenja pita?

Lenja pita se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40-45 minuta, ili dok ne postane zlatno žuta.

Kako se sprečava da testo prilikom pečenja postane previše tamno?

Da bi se sprečilo da testo postane previše tamno, može se prekriti papirom za pečenje ili folijom tokom pečenja.